Ajunsă la a VIII-a ediţie, Biblioteca de vacanţă – sărbătoare în aer liber a cărţii – a fost apreciată şi anul acesta de publicul vrâncean. Aşteptată cu interes, Biblioteca de vacanţă desfăşurată în Grădina Publică în perioada 25-29 august 2014, a atras un public numeros, divers ca tipologie şi interese de lectură, de la publicul preşcolar la cel adult, aceştia fiind în primul rând încântaţi de abundenţa titlurilor dar şi de posibilitatea de a lectura în aer liber, alături de cei dragi. Rolul proiectului a fost de a promova şi stimula lectura în familie, de a atrage la  lectură un număr cât mai mare de cititori şi de  petrecere a timpului liber într-un mod constructiv.

Timp de o săptămână, în intervalul orar 16-19 , peste 450 de vizitatori au participat la activităţile oferite de bibliotecă, fie că a fost vorba de lectură în parc sau împrumutul la domiciliu, fie au vizionat  filme sau au participat la festivitatea de închidere  a Programului  Bibliovacanţa organizat deSecţia pentru Copii şi Tineret „Oana Diana Renea”  pe parcursul acestei veri. Astfel, copii,  adolescenţi, studenţi, salariaţi, şomeri, pensionari,  au ales să fie în această perioadă  în compania cărţilor alături de Biblioteca Judeţeană Vrancea.

Cei care au vizitat standurile bibliotecii au beneficiat de aceleaşi servicii ca la sediile bibliotecii, respectiv înscriere, împrumut, consultare pe loc şi rezervări de titluri. Prin  programul Cărţi de luat acasă participanţii au beneficiat  de  200 de cărţi oferite gratuit.

Utilizatorii Bibliotecii de Vacanţă au avut la dispoziţie peste 550 de titluri din diverse domenii: cărţi pentru copii, literatură română şi străină, medicină, psihologie, religie, artă culinară, creşterea animalelor)  şi au împrumutat/consultat peste 350 de cărţi (Cum ne educăm copiii, Sănătatea copilului meu, Înăuntrul regatului, Valsul florilor, Reţetă pentru minte şi corp, Cum putem scăpa de stres etc.). S-au înscris în această perioadă  42 de noi cititori – preponderentă  fiind categoria utilizatorilor cu  vârste  cuprinse între 14-26 ani – care au primit la înscriere, în dar,  câte o carte.

Micuţii şcolari au ales să lectureze în parc peste 150 de cărţi (din colecţia Ce şi cumComori pierdute si regasite, Cele sapte minuni ale lumii, Caii, Piramidele iar din colecţia Enciclopedii  pentru copii  – Prima mea  enciclopedie Larousse, Enciclopedia ştiinţelor pentru copii, Dinozaurii în trei dimensiuni, Cerul, Vulcanii, Oceanele,  Spaţiul,  Ferestre spre univers) şi au putut face rezervări pentru titluri din programa şcolară pe care le-au primit în ziua următoare.

De asemenea, copiii au avut parte de o surpriză anul acesta, ei putând viziona în foişorul din Grădina Publică filme din colecţiile bibliotecii. Astfel, O poveste încâlcită, Simbad Marinarul, Cei trei muşchetari,  Pinocchio şi Degeţica le-au adus micuţilor, seară de seară, mister, încântare şi bucuria revederii cu biblioteca.

În ultima zi a desfăşurării proiectului, Secţia pentru Copii şi Tineret „Oana Diana Renea” a Bibliotecii Judeţene  a organizat închiderea Programului Bibliovacanţa.

Evenimentul  a reunit toţi participanţii la cluburi, bibliotecari, profesori, elevi, voluntari de toate vârstele care au contribuit la desfăşurarea cu succes a acestui program.

A fost o întâlnire frumoasă în care au fost expuse toate lucrările realizate  iar copiii au pictat o lucrare comună în care fiecare a pus un strop de culoare, talent şi pasiune.

La festivitatea de premiere ce a încheiat acestă întâlnire, copii au primit câte o diplomă  „Micul înţelept” pentru participarea activă şi pentru curajul de care au dat dovadă pătrunzând în arta Lecturii, a Picturii şi a distracţiei la BIBLIOTECĂ. Profesorii coordonatori şi voluntarii implicaţi în organizarea acestor cluburi, care au dăruit cu pasiune din timpul lor şi au împărtăşit copiilor din cunoştinţele lor, au fost recompensaţi cu o diploma Voluntar de profesie – pentru implicarea activă, seriozitatea, creativitatea şi modelul de voluntariat oferit tuturor. Sesiunea de premiere s-a încheiat cu muzică, baloane, bomboane  şi dans pentru micii participanţi care au promis că vor veni şi anul viitor.

Am avut motive să fim mulţumiţi de modul derulării celei de-a VIII-a ediţii a Bibliotecii de vacanţă, fiind stimulaţi de reacţiile publicului vizitator care a apreciat şi în acest an iniţiativa Bibliotecii Judeţene Vrancea de a promova  lectura şi colecţiile bibliotecii în spaţii neconvenţionale, aducând an de an, în atenţia comunităţii, cartea şi lectura.

GALERIE FOTO: