Vă propunem astăzi patru nume de referință din lumea literaturii și a artei.
Am selectat pentru dumnevoastră, din colecțiile de carte veche ale bibliotecii noastre, mapa cu 16 litografii originale inspirate din piesa „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, semnate de graficianul și pictorul Aurel Jiquidi (1896-1962). Maestru emerit al artei, distins de guvernul francez cu Premiul „Grad Prix”, în anul 1937, A. Jiquidi, a urmat cursurile primare la Orfelinatul din Focșani (1903-1905), apoi și-a continuat studiile artistice la București, Roma, Paris. A fost unul din întemeietorii scenografiei artistice de la noi și a ilustrat operele unor scriitori români. Câteva din imaginile de mai jos vi-i prezintă pe Jupân Dumitrache, Veta, Rică Venturiano, surpriși în diferite ipostaze ale unei nopți cu adevărat furtunoase…
Celelalte două nume sunt Ilarie Voronca, unul din reprezentanții poeziei avangardiste române. După stabilirea sa în Franța, în anul 1933, devine un adept al suprarealismului și va publica susținut, în tiraje mici, la diferite edituri franceze. Specificul bibliografiei sale poetice este că în cea mai mare parte a sa este însoțită de desene și ilustrații semnate de nume mari ale artei plastice române și universale: Constantin Brâncuși, Robert Delaunay, Victor Brauner, Milița Petrașcu, M.H. Maxy, Jules Perahim ș.a.
Exemplarul pe care vi-l prezentăm aici este vol. „Ulise”, editat la Paris, în anul 1928, în 206 exemplare, din care cel cu numărul 189 se află în colecțiile noastre. Cartea, de format mare, conține 17 poeme și portetul lui Ilarie Voronca, realizat de Marc Chagall, pictor original, inimitabil și poetic, artist scenograf (între altele la spectacole de balet de Ceaikovski, Stravinsky), ilustrator de carte (Biblia, Gogol, La Fontaine), cu o viață tumultuoasă, demnă de un roman.