La 1 februarie 2018, comunitatea internațională marchează Ziua Internațională a Cititului Împreună, inițiată de LitWorld (litworld.org), organizație nonprofit fondată în anul 2007, zi care a devenit un eveniment global, marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări.

În România acest eveniment special, dedicat lecturii cu voce tare, este inițiat și organizat de Asociația Citim Împreună România (CIR), căreia i s-au alăturat, în acest an, peste 500 de parteneri care vor organiza sesiuni de lectură împreună cu mii de copii și sute de educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară.

Ca și anul trecut, Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea se alătură acestei campanii de promovare a lecturii împreună cu cei mici, dar și cu cei mari deopotrivă. Joi, 1 februarie 2018, Biblioteca Judeţeană organizează un maraton de lectură, la toate secțiile sale. Ne dorim să citim împreună cu cât mai mulți copii, tineri și adulți, să lecturăm cărți frumoase, în moduri atractive, pentru că atunci când facem acest lucru, când citim împreună, schimbăm lumea.

Evenimente de lectură cu voce tare vor avea loc și în alte biblioteci publice din județul Vrancea: la Adjud, Boghești, Năruja, Răcoasa şi Vidra, în parteneriat cu școlile din comunitatea în care își desfășoară activitatea fiecare dintre aceste biblioteci și în colaborare cu profesori, învățători, educatori, părinți, bunici și voluntari ai bibliotecilor, împreună adăugând valoare poveștilor lecturate, prin interpretare și rostire, creând momente memorabile pentru toți cei care vor fi prezenți.

Mulțumim sponsorului UTILAJE CONSTRUCȚII INTERCOM și domnului Claudiu Roșca, pentru minunatele semne de carte ce vor ajunge la sute de copii!

PROGRAMUL EVENIMENTELOR DE LECTURĂ

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”DUILIU ZAMFIRESCU” VRANCEA

  • SECȚIA PENTRU COPII ȘI TINERET

8.30 – La Grădinița nr. 15 Focșani – bibliotecarele, alături de scriitoarea pentru copii, Mariana Vicky Vârtosu, vor citi împreună cu 40 de preșcolari și cadre didactice din poveștile copilăriei.

10.00 – La Secția pentru copii  – bibliotecarele, alături de scriitoarea pentru copii, Mariana Vicky Vârtosu, vor citi împreună cu 30 de elevi ai Școlii ”Ștefan cel Mare” coordonați de doamna învățătoare Alina Marcu; va fi prezentat ultimul volum pentru copii al scriitoarei vrâncence.

12.00 – Atelier de lectură cu adolescenți, la care vor participa 27 de elevi de clasa a IX-a, a X-a și a XII-a de la Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu” din Focșani, coordonați de doamna profesoară Daniela Claudia Cazacu.

  • SECȚIA ÎMPRUMUT LA DOMICILIU ADULȚI

11.00 – 12.30 – Atelierul Citim în familia bibliotecii! dedicat lecturii, jocului și dialogului, alături de elevi ai claselor a IX-a și a XI-a de la Colegiului Național ”Al. I. Cuza” din Focșani, coordonați de doamna profesoară Ana Maria Norocea. Evenimentul va avea drept invitate două scriitoare în devenire, eleve ale Colegiului Național ”Al. I. Cuza”; este vorba despre Elena Gabriela Bîtcă (clasa a XI-a C) și Andreea Stoica (clasa a IX-a D), care vor citi fragmente selectate special pentru colegii lor, din cărți iubite de adolescenți.

  • SALA DE LECTURĂ ȘI INTERNET

13.00 – La Sala de lectură a Bibliotecii va avea loc atelierul de lectură istorică ”Sfânta Treime a Unirii Românilor”, dedicat Centenarului Marii Uniri, la care vom citi împreună cu elevi ai Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Focșani, coordonați de doamna profesoară Nina Elena Plopeanu.

  • CENTRUL DE FORMARE

10.00 – 11.00 – Atelier de lectură – citim împreună cu prichindeii grupei Îngerașilor de la Grădinița cu P.P. Nr. 18 Focșani, coordonați de doamnele educatoare Doina Dima și Ioana Bratu.

11.00 – 12.30 – Atelier interactiv de lectură și creație – citim și creem povești împreună cu elevii clasei a VI-a de la Școala ”Nicolae Iorga” Focșani, coordonați de doamna prof. Liliana Nițu și doamna bibliotecară Adriana Măciucă.

14.00 – 15.30 – Workshop interactiv pentru adolescenți ”Dragoste între EPITET și METAFORĂ”, invitat Adrian Simion. Vom face lectură dramatizată, exerciții și jocuri de dezvoltare personală împreună cu elevi ai clasei a IX-a C de la Liceul de Artă ”Gh, Tattarescu” din Focșani, coordonați de doamna prof. Mariana Dascălu.

17.00 – 18.00 – Atelier de lectură în limba engleză – citim împreună cu tinerii și adulții, membri ai Clubului de engleză conversațională de la Bibliotecă. În limba engleză, desigur.

17.30 – 19.30  – #ÎntreabăOrice despre cariera mea  – proiect de motivare și orientare în carieră -. Workshopul de orientare în carieră adresat adolescenților este organizat și coordonat de către Clubul de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)actiune, coordonat de jurnalista Silvia Vrânceanu și îl va avea ca invitat special pe focșăneanul Dorian Filote, care lucrează la Comisia Europeană și are o experiență de peste 15 ani în comunicare politică, relații internaționale și politici europene.

PROGRAMUL BIBLIOTECILOR PUBLICE DIN VRANCEA:

  • Biblioteca Municipală Adjud

Ateliere de lectură cu voce tare realizate de bibliotecari, cadre didactice, scriitorul adjudean Ion Croitoru și profesorul Valea Petre, voluntarul bibliotecii:

9.00 – 10.00 – elevii de clasa a II-a și a IV-a de la Școala ”Mihail Armencea” coordonați de doamnele învățătoare Viorica Hîngu și Irina Vasilache, și elevii de clasa a V-a, de la Școala ”Mareșal Al. Averescu” coordonați de doamna profesoară Luminița Lungu.

10.00 – 11.00 – elevii de clasa I și a V-a de la Școala ”Mihail Armencea” coordonați de doamnele profesoare Mariana Ștefan și Luminița Horghidan.

11.00 – 12.00 – elevii de clasa I și a IV-a ai Școlii ”Mareșal Al. Averescu” coordonați de doamna profesoară Paula Voicu și elevii clasei  a II-a, de la Școala ”Princepele Radu” coordonați de doamna învățătoare Florentina Costache.

  • Biblioteca Publică Boghești

11.00 – Atelierul A fost odată nu trece niciodată! – în parteneriat cu Școala Gimnazială Boghești și cercul literar O ceașcă de lectură”: invitaţii vor citi împreună cu elevii, părinții și bunicii, dând viață personajelor din poveștile preferate.

  • Biblioteca Publică Năruja

10.00 – 11.30 – Sesiune de lectură împreună cu cei mici, printr-o activitate organizată la Școala Gimnazială „B.Șt.Delavrancea” din Năruja. Întrucât ne aflăm în Anul Centenarului, textele alese pentru lectură vor fi din literatura istorică, iar invitații care vor citi celor mici sunt cadrele didactice pensionare Voicuța Răuţă și Florica Şuşu, dar și elevii prezenți.

  • Biblioteca Publică Răcoasa

9.00 – 10.00 – Atelierul LUMEA POVEȘTILOR– dedicat celor 25 de copii de la Grădinița Răcoasa, coordonați de doamnele educatoare Elena Bratu și Lenuța Gogoi.

11.00 – 12.00 Atelier  de lectură pentru elevii clasei a IV-a de la Șoala Gimnazială Răcoasa, coordonați de doamna învățătoare Cristina Banita.

  • Biblioteca Publică Vidra

11.00 – Atelier de lectură cu elevi ai clasei a III-a de la Școala Gimnazială ”Valeriu D. Cotea” Vidra, în lectura voluntarilor, părinților și invitaților.