În ultimi ani, eforturile de a readuce lectura printre preocupările curente ale copiilor şi tinerilor sunt, în Occident, din ce în ce mai intense, mai diverse şi mai creative. Asociaţii, fundaţii, instituţii culturale, dar şi sisteme de învăţământ, cum ar fi, mai nou, cel al Franţei, privesc cu seriozitate la necesitatea reinserţiei unor discipline clasice în programele şcolare.

În acest context de revitalizare a rolului Cărţii în viaţa oricărei comunităţi, a oricăruia dintre noi, lectura redevine un aliat indispensabil al procesului educaţional de calitate, un instrument de formare şi dezvoltare personală de necontestat. Din anul 2012, la nivel internaţional, se sărbătoreşte, pe 14 februarie, „Ziua Internaţională a Donaţiei de Carte”, cu scopul declarat de a „creşte accesul la carte şi entuziasmul pentru lectură”.

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea are o experienţă de lungă durată în ceea ce priveşte donaţia de carte dinspre şi spre comunitate. Iniţiat în urmă cu mai bine de 15 ani, Programul „Biblioteca dăruieşte” a încurajat acest aspect al circulaţiei cărţilor, având ca prim obiectiv creşterea accesului la carte al publicului din diferitre medii.

Datorită numeroaselor donaţii de carte care au venit de-a lungul anilor de la persoane fizice sau instituţii diverse, biblioteca noastră a contribuit la înfiinţarea de colecţii de carte în limba română, în numeroase comunităţi de români din afara graniţelor: Chişinău, Cernăuţi, Italia-Borgaro Torinese, Rivoli, Tivoli, Milano, Castel Madama, Modena, Spania – Gandia, Germania – Nurremberg, Canada – Torronto. De asemenea, s-au constituit colecţii pentru bibliotecile publice vrâncene, pentru comunităţi de copii sau persoane vârstnice instituţionalizate. Astfel, Cartea s-a dovedit, încă o dată, o modalitate de a-i apropia pe oameni, de a-i solidariza  cultural.

Şi, pentru ca povestea să meargă mai departe, pentru ca lectura şi cartea să fie o preocupare constantă a noastră, a bibliotecarilor,  dar şi a comunităţii, anul 2020 a fost declarat, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, drept An al lecturii în Vrancea, la derularea căruia, donatorii de carte sunt aşteptaţi să ne fie alături!

Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea mulţumeşte şi este recunoscătoare tuturor celor care au dăruit cărţi de-a lungul timpului, contribuind la completarea şi creşterea colecţiilor specifice instituţiei noastre, a altor biblioteci, dar şi la pomovarea Cărţii şi a lecturii în comunitatea vrânceană. Sub deviza  Citeşte, învaţă şi dă mai departe!, biblioteca noastră vă invită cu prilejul Zilei internaţionale a donaţiei de carte să citiţi, să donaţi cărţi, dar şi să luaţi cărţi pentru acasă, gratuit, din spaţiile organizate special la sediile sale, pe toată durata zilei de 14 februarie!

Vă aşteptăm cu drag!

 

International Book Giving Day  este evenimentul care îi unește pe toți cei care dăruiesc cărți copiilor și le insuflă dragostea pentru lectură. A fost inițiată în 2012 de Emmy Broadmoor, fondatoarea site-ului despre cărți pentru copii „Delightful Children’s Books” din SUA.

Ziua Internațională a Donației de Carte este o inițiativă de voluntariat, care vizează creșterea accesului la carte și entuziasmului pentru lectură.