Ziua a treia a Târgului de carte a debutat cu o dublă lansare și prezentare de carte. A fost prezentată „Pedagogia învățământului primar și preșcolar – vol.I și vol II ”, Editura Polirom, o lucrare retipărită de excepție, ce cuprinde teme generale de pedagogie, precum și capitole destinate didacticii predării unor discipline conexe, fiind utilă, astfel, și în învățământul gimnazial și liceal.
Cele două volume, coordonate de prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară și prof. univ. dr. Marin Manolescu, conțin capitole elaborate de lectori ai Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – filiala Focșani: lect. univ. dr. Cornelia Ștefănescu, lect. univ. dr. Flavia Mălureanu, lect. univ. dr. Oana Stoican și lect. univ. dr. Corneliu Ciprian Ilade.
Doamna lect. univ. dr. Cornelia Ștefănescu a precizat că tematicile abordate se axează pe fundamentele educației, problematica și analiza la zi a sistemului educațional din România, instruirea și evaluarea în educație, precum și teme de reflecție care le oferă cadrelor didactice ocazia de a se autoperfecționa.
Domnul lect. univ. dr. Corneliu Ciprian Ilade a menționat că o parte din capitole se adresează și părinților, capitole ce cuprind abordarea copiilor cu cerințe speciale și a copiilor supradotați, precum și abordarea diverselor probleme familiale, încercând, astfel, să ofere o viziune asupra unor relații echilibrate între toți participanții la procesul educațional.
În cadrul întâlnirii, a fost amintit faptul că aceste două volume au obținut un premiu oferit de Universitatea București, în anul 2019 și un alt premiu oferit de Academia Română în anul 2020.
A doua lucrare prezentată, „Enciclopedia metodelor de învățământ”, coordonată de prof. univ. dr. Ion-Ovidiu Pânișoară, este un volum deosebit, retipărit la Editura Polirom în anul 2022. Coautorii acestui ghid sunt: lect. univ. dr. Cornelia Ștefănescu, . univ. dr. Flavia Mălureanu, lect. univ. dr. Oana Stoican, lect. univ. dr. Luiza Enachi-Vasluianu, lect. univ. dr. Valeriu Ștefănescu, lect. univ. dr. Corneliu Ciprian Ilade.
În volumul prezentat se regăsesc peste 150 de metode și tehnici de învățământ, elaborate în urma unei munci de amplă cercetare, ce vin în sprijinul tuturor profesorilor din România.
Doamna lector univ. dr. Flavia Mălureanu a ținut să precizeze că această enciclopedie bine structurată cuprinde istoricul, definirea, etapizarea și exemplificarea fiecărei metode de instruire, precum și metode de evaluare și cercetare, lucrarea fiind de nelipsit din biblioteca fiecărui cadru didactic.
Doamna lect. univ. dr. Oana Stoican a accentuat importanța acestor lucrări apărute, dar și a parteneriatelor cu Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, benefice atât studenților, cât și cadrelor didactice. Totodată, a propus susținerea unor proiecte și activități în colaborare cu Biblioteca Județeană.
În cadrul evenimentului, domnul conf. univ. dr. Costică Neagu a dorit să sublinieze importanța și rolul bibliotecii în comunitate, accentuând funcția pedagogică, culturală și de comunicare, ce facilitează actul de formare umană, prin care omul dobândește cunoștiințe și deprinderi utile întreaga viață.
Moderatoarea acestui eveniment a fost doamna Oana-Raluca Boian, manager al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, care a ținut să mulțumească Universității București – Filiala Focșani pentru colaborarea inter-instituțională, în Anul Partenerilor și Colaboratorilor Bibliotecii. De asemenea, a adresat studenților prezenți invitația de a trece pragul bibliotecii și i-a asigurat de susținerea permanentă în dezvoltarea lor continuă.
La acest eveniment, din partea Centrului Cultural Vrancea, partener al Târgului de carte, domnul profesor Ticu Dorin a susținut un recital, care a întregit atmosfera.
Tuturor le mulțumim pentru participare!