Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Biblioteca Judeţeană a redeschis pentru public, noul sediu al Secției  Împrumut la domiciliu,în prezenţa autorităţilor localeşi a directorul general al Bibliotecii Naţionale a României  – conf. dr. Elena Tîrziman.

În cuvântul de deschidere, adresat celor prezenți, directorul Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea – Teodora Fîntînarua  susținut ideea continuității și a  amintit noul motto al bibliotecii Da ! mai avem de citit

Vreau acum să mulţumesc publicului, pentru că publicul nostru a avut răbdarea să revenim în această casă, comunităţii noastre care ne-a arătat toată bunăvoinţa sa.

Acum, aici, noi construim o fărâmă din istoria bibliotecii și când spun aceasta, mă gândesc la continuitatea acestei instituții. Bun venit în această nouă casă a Bibliotecii, o bibliotecă vintage, retro dar care beneficiază de dotări ultramoderne.”

Programul zilei a continuat cu prezentarea donației de carte din Rezerva Naţională de carte a Bibliotecii Naționale a României– 1527 volumedin toate domeniile,  ce vor fi puse la dispoziția cititorilor din Vrancea.

Vă mulțumim pentru invitația de a participa  la acest eveniment excepțional, și spun excepțional din mai multe puncte de vedere.Aici la Focşani se întâmplă lucruri frumoase, lucruri care ar trebui să fie exemplu pentru alte biblioteci din ţară. O frumoasă colaborare cu Consiliul Judeţean ne-a adus astăzi într-un spaţiu absolut excepţional, pe de o parte o reabilitare pentru un spaţiu de patrimoniu, pe de altă parte o casă nouă pentru Biblioteca Judeţeană Vrancea.Excepțional e și colectivul de aici. Biblioteca de astăzi se deosebește mult de biblioteca secolului trecut și să nu uităm că aceste instituții dau identitatea locală unei comunități. Biblioteca a însoțit și va însoți permanent comunitatea. Iar aici avem o imagine excepțională despre ce înseamnă biblioteca în spațiul local, un spațiu educativ, formativ, cultural” a declarat, în deschiderea evenimentului, doamnaElena Tîrziman.

Cu această ocazie a oferit instituției noastre o diploma de excelență pentru constanta preocupare de diversificare, inovație și modernizare a serviciilor destinate comunității vrâncene și pentru promovarea culturii naționale și regionale.

De asemenea Asociația Bibliotecarilor din România a înmânat directorului Bibliotecii Județene Vrancea –  Teodora Fîntînaruo diplomă semnată de prof. univ.  Mircea Regneală, președintele acestei asociații, distincție oferită  pentru rezultate remarcabile obținute de-a lungul anilor în activitatea cu cititorii.

Redeschiderea acestei secții, importante pentru comunitate, a fost marcată de prezenta autorităților locale prin prezențadomnului Dragoș Bîrlădeanu – Vicepreședinteal Consiliului Județean,  dl. Cătălin Kanty Popescu – Prefect al județului, dl. Traian Negulescu- Director al Direcției pentru Cultură Vrancea, dna. Vasilica Zaharia – Inspector General Școlar Județean,dl. Valentin Gheorghiță – director alAteneului Popular Mr. Gh.Pastia,dl. Ionel Chetroiu – director în cadrul DGPS, Gheorghe Neagu președinte Asociația Culturală Duiliu Zamfirescu, Mircea Bucur președinte Asociația pentru nevăzători Cartea Călătoare,alături de mulți prieteniai bibliotecii, cititori, scriitori vrânceni, profesori, elevi, voluntari și colaboratori.

La acest eveniment au dorit să fie alături  de Biblioteca Județeană Vrancea și directori și bibliotecari de la Biblioteca  Județeană V. A. Urechia Galați și Biblioteca Județeană  Panait IstratiBrăila, care au venit cu daruri de carte pentru instituția noastră.

Toți invitații prezenți au participat la Ziua porților deschise, au vizitat sediul şi le-au fost prezentate serviciile oferite, elementul de interes și noutate absolută fiind reprezentat de sistemul RFID.Noua clădire, monument istoric de la sfârşitul secolului XIX, adăposteşte peste 70 000 de volume din colecţiile secţiilor Împrumut la domiciliu, Periodice şi Carte veche din cadrul Bibliotecii Judeţene Vrancea.

Acest nou sediu este unul dintre cele mai moderne din țară, fiind chiar unicul care are un sistem de securizare și catalogare a cărților bazat de tehnologia de identificare prin radiofrecvență RFID.Noul sediu al Bibliotecii Județene nu doar că a fost amenajat la cele mai înalte standarde, dar are și dotări ultramoderne: ascensor pentru cărți, rampă interioară pentru persoane cu dizabilități și sistem de securizare prin frecvență radio„   a remarcat dl. Dragoș Bârlădeanu Vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea.

Proiectul interactiv Glose pentru Eminescu a fost prezentat celor prezenți  care au fost invitați să participe  la realizarea unui colaj aplicat portretului marelui poet.

De asemenea, pentru aniversarea a 164 de ani  de la naşterea poetului naţional şi marcarea  Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Judeţeană Vrancea a pregătit în toate secţiile, expoziţii de carte veche şi curentă, periodice şi publicaţii culturale, grafică, pictură şi filme documentare  și evenimente ce s-au derulat pe tot parcursul zilei.

Sediul central a expus volume din ediția facsimilată a ‘Manuscriselor Mihai Eminescu’, ediție monumentală  apărută la editura Academiei Române în perioada 2004 — 2009, sub îngrijirea academicianului Eugen Simion. Expoziția de carte a fost completată de lucrărilesemnate de graficianul Alexandru Cucereanu pe tema Luceafărului eminescian, lucrări donate bibliotecii.

Astfel  Filiala Sud  a organizat la CDI de la Școala Nicolae Iorga Focșani activitatea Dor de Eminescu și o expoziție de carte pe această tematică.

Secția pentru copii și tineret Oana Diana Reneaa găzduit sub titlulEminescu între mit și realitate,o activitate realizată în colaborare cu Școala Duiliu Zamfirescu Focșani și a pregătit o expoziție de carte: Eminescu un mit perpetuu.

Sala de lecturăa expus sub titlul Eminescu și contemporanii săi – titluri din critică literară eminesciană, citate despre opera și viața marelui poet.