Unirea  de la 1859  este strâns legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate și indisolubil legată de istoria locală a orașului Focșani și de aceea Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea organizează o serie de evenimente dedicate acestui eveniment istoric.

  • La Sediul Central al Bibliotecii Județene are loc o activitate dedicată împlinirii a 155 de ani de la  Mica Unire din 1859.

Protagoniștii acestui moment sunt elevi ai Colegiului Tehnic Gh. Asachi, cls. a X a coordonați de doamna profesor Nina Plopeanu, care vor readuce în prezent importantul moment istoric petrecut in urma cu 155 ani, atunci când Moldova s-a unit cu Țara Românească, într-un singur stat, sub comanda domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Lecția de istorie interactivă împletește datele istorice,  relatate de profesor,  cu intervențiile elevilor care vor deveni, rând pe rând, personajele vremii ce au marcat evenimentul din 24 ianuarie 1859 .

Bibliotecarii vor prezenta elevilor cărțile ce reflectă perioada Unirii Principatelor Române și vor vizita noul sediu al bibliotecii unde vor cunoaște noile servicii oferite  utilizatorilor bibliotecii.

  • Filiala sud a Bibliotecii Județene Vrancea în colaborare cu Școala N. Iorga organizează un eveniment dedicat Micii Uniri: scenetă Ocaua Lui Cuza, expoziție de carte,  poezii și un concurs cu participarea a 150 de elevi, învățători, profesori și  bibliotecari școlari.
  • Secția pentru copii și tineret Oana Diana Renea organizează o expoziție de carte și imagini Pe urmele lui Cuza Vodă și în colaborare cu Școala Duiliu Zamfirescu Focșani, o activitate Pe harta României de la Burebista la 1859.
  • Sala de Lectură şi Internet cinsteşte memoria unuia dintre fiii vrânceni ai neamului românesc prin expoziţia  de documente și imagini intitulată  „Moş Ion Roată şi Unirea”. De asemenea pune la dispoziția  cititorilor o biografie a personajului istoric Moș Ion Roată.

 

 Imagini și amănunte despre desfășurarea evenimentelor dedicate Micii Uniri de la 24 ianuarie găsiți pe site-ul oficial al Bibliotecii Județene Vrancea și pe blogul Sălii de lectură:

http://saladelecturafocsani.wordpress.com/

https://bjvrancea.ro/