ANUL COLABORATORILOR ȘI PARTENERILOR BIBLIOTECII
SECȚIA DE CARTE VECHE ȘI COLECȚII SPECIALE
PETRE LICIU – 110 de ani de la moarte
Petre Liciu (19 martie 1871 – 1 aprilie 1912) – actor și regizor de teatru
S-a născut în Focșani, la 19 martie 1871, într-o familie de magistrați.
Petre Liciu urmează cursurile primare la Școala Nr.1 din Focșani-Munteni, apoi, datorită mutărilor dese ale tatălui său, frecventează scoli din București și Iași. Aici, la Liceul Național a excelat la toate materiile și a fost coleg cu Nicolae Iorga.
Obține în octombrie 1888 diploma de bacalaureat în litere și științe, semnată de Titu Maiorescu.
Urmează, în paralel, Facultatea de Drept (la care renunță după numai două examene) și Conservatorul de Artă Dramatică din București, clasa prof. Ștefan Velescu, pe care îl incheie, în anul 1893, cu premiul întâi pentru comedie.
În 1894, după un an în care interpretează roluri mici la București și Iași, este admis, prin concurs, la Conservatorul din Paris, pentru a urma cursurile de declamațiune. Obține o bursă de la statul român pentru trei ani, dar se întoarce în țară după doi ani și este reangajat la Teatrul Național din București.
Pe scena Teatrului Național din Capitală, sau pe alte scene din țară, interpretează, zeci de roluri diverse, de la farsă și vodevil până la dramă, în piese semnate de nume mari ale literaturii dramatice universale și românești: W.Shakespeare, Molière, Racine, Alfred de Musset, Victor Hugo, Jules Lemaître, Giuseppe Giacossa, V. Alecsandri, I.L. Caragiale, B. Șt. Delavrancea, B.P. Hasdeu, Iosif Vulcan etc.
A jucat alături de mari nume ale scenei românești printre care Aristizza Romanescu și Constantin Tănase.
A îndrumat o adevărată generație de „monștri sacri”, din care făceau parte, printre alții, Ion Manolescu, V. Maximilian, G. Storiu, Zaharia Bârsan, Marioara Voiculescu, aceasta accentuând și rolul de mare pedagog al lui Petre Liciu.
A încetat din viață, la 1 aprilie 1912 în urma unei operații la rinichi și a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din București. La moartea sa s-au realizat două documentare, „Funeraliile marelui artist Petre Liciu” și „Înmormântarea artistului Liciu”, fapt care dovedește, o dată în plus, anvergura în arta teatrală a focșăneanului lui Petre Liciu.
În anul 1914, scriitorul Al. Lascarov- Moldovanu, unul din întemeietorii primelor biblioteci publice din Tecuci și Focșani, avocat mulți ani la Focșani, ține conferința publică „PETRE LICIU”, „pentru ridicarea bustului” acestui „copil blagoslovit”.
În noiembrie, același an, Liga Culturală Secția Focșani publică la Tipografiile Unite „Sporul”, Focșani, o broșură cu această conferință, cu prețul de 1 lei, cu mențiunea „Se vinde pentru fondul bustului”.
În luna aprilie 1916 este dezvelit bustul lui Petre Liciu, lucrat în bronz de sculptorul Ion Mateescu, bust amplasat astăzi, pe partea laterală, înspre stradă, a Teatrului „Pastia” din Focșani.
„Nici o profesie și nici o chemare n-ar fi putut cuprinde un întreg așa de adânc uman” – îl caracteriza Nicolae Iorga”.
A consemnat bibl. dr. Teodora Fîntînaru
Surse:
Lascarov- Moldovanu, Al., „PETRE LICIU” (conf. publică), Focșani, Tipografiile Unite „Sporul”, Focșani, 1914.
Florin Marian Dîrdală, Să ne amintim de un mare focșănean, Petre Liciu, în Ziarul de Vrancea, 18 feb. 2022