ANUL COLABORATORILOR ȘI PARTENERILOR BIBLIOTECII
SECȚIA DE CARTE VECHE ȘI COLECȚII SPECIALE
2 Aprilie – Ziua Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret
CE CĂRȚI CITEAU COPIII DE ALTĂDATĂ?
Faptul că acum mai bine de 100 de ani, nu existau atâtea mijloace de informare și de petrecere a timpului liber pentru copii, ca în zilele noastre, și faptul că educația, atât școlară cât și familială, încuraja și organiza lectura pentru copii, făceau ca literatura pentru micii cititori să fie o preocupare constantă și din ce în ce mai competitivă a editurilor românești de la începutul sec. XX și din perioada interbelică. Astfel, erau editate (traduse sau repovestite) opere ale unor mari scriitori ai lumii (H.C. Andersen, E. Zola, Ch. Perrault, Frații Grimm, Edmondo de Amicis ș.a.), sau erau tipărite (în primă ediție sau reeditări) opere ale unor scriitori români (Ion Creangă, Cezar Petrescu, Elena Farago, V. Eftimiu ș.a). Editurile vremii („Cartea Românească”, „Universul”, „Bucur Ciobanu”, „Leon Alcalay”, „Naționala Ciornei” ș.a.) se străduiau să atragă traducători buni și ilustratori talentați, pentru a da o formă atractivă cărților.
Printre ilustratori s-au numărat pictori și graficieni însemnați: N.N. Tonitza, I.V. Anestin, Aurel Petrescu (pionierul desenului animat românesc), D. Stoica (autorul unor picturi importante despre luptele de la Mărășești), BʼArg (Ion Bărbulescu, originar din Odobești ș.a.).
Deși vor fi fost și ediții de lux, pentru buzunarele părinților cu dare de mână, cele mai multe serii editoriale erau cele obișnuite, cu formate diferite, de la cărțile de buzunar până la cărțile tip album, cu ilustrații color, dar și alb-negru, pe care copiii le primeau cel mai adesea în dar, fapt consemnat și pe unele pagini de titlu. Toate exemplarele din colecția de carte veche pentru copii a bibliotecii noastre (peste 100 de exemplare) sunt vizibil utilizate, citite, unele adnotate, sau purtând diferite alte însemnări. Ele sunt o adevărată pagină de sociologie și istorie a lecturii, vorbindu-ne despre o lume apusă, dar nu uitată, devenită ea însăși o poveste despre copii și oameni mari!
Vă invităm să le vizitați și la sediul bibliotecii, să le răsfoiți și să vă bucurați de parfumul unei epoci în care lectura era la mare cinste!
A consemnat bibl. dr. Teodora Fîntînaru