Vineri, 29 aprilie 2022, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a organizat, sub egida Consiliului Județean Vrancea, Simpozionul regional  intitulat „Noi provocări, noi servicii de bibliotecă”, într-un cadrul festiv, în foaierul Universității din Focșani, unde au participat invitați de seamă ai breslei noastre. Simpozionul a fost dedicat Zilei Naționale a Bibliotecarului și Zilei Internaționale a Cărții și Dreptului de Autor.

În deschidere a luat cuvântul managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, doamna Oana-Raluca Boian, care a motivat alegerea acestui titlu al simpozionului dedicat unor probleme de actualitate în viața noastră profesională și a amintit că anul 2022 este un an de sărbătoare pentru instituția noastră, deoarece se împlinesc 110 ani de la înființarea Bibliotecii Publice în Focșani.

A fost, de asemenea, prezentă și îi mulțumim și pe această cale, doamna prof. dr. Livia Marcu, directorul Casei Corpului Didactic „Simion Mehedinți” Vrancea, care a susținut o prezentare despre rolul bibliotecii Casei Corpului Didactic și despre importanța colaborării interinstituționale.

La simpozion au participat importanți membri ai breslei noastre din partea de sud-est a României. Lucrările au fost deschise de domnul Dragoș-Adrian Neagu, Președinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, manager al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila, care a susținut prezentarea  cu tema „Filiale neasistate – o modalitate de acoperire a nevoilor de lectură ale comunității”, cu trimitere la organizarea de stații de auto-împrumut și auto-returnare înființate în orașul Brăila.

Evenimentul a continuat cu susținerea lucrărilor următorilor invitați: doamna dr. Corina Ciuraru – Șef Serviciu Automatizare de la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, doamna manager Corina Emanuela Dobre, Biblioteca Județeană „V.A Urechia” Galați, domnul manager Sorin Burlacu, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău, doamna manager Emilia Radu, Biblioteca Municipală „Corneliu Coposu” Râmnicu Sărat, doamna manager Tatiana Valea, Biblioteca Municipală „Elena Lahovary” Adjud. Au fost prezentate în lucrările expuse problematici legate de provocările pandemiei și activitatea biblioteconomică, aspecte ținând de importanța resursei umane ca factor important al dezvoltării instituționale, rolul de necontestat al inovației tehnologice în bilbioteci și altele.

Am avut-o alături de noi, via on-line, pe doamna Lilia Gamarța, Șef Filială la Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, filială a Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu” Chișinău, Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ne-a fost prezentat un concept inovativ, intitulat „BIBLIOdesign”, în care instituția noastră excelează. Prezentarea a fost realizată de doamna Daniela Atanasiu, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

În incheierea simpozionului profesional,  managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, doamna Oana-Raluca Boian, a susținut  prezentarea cu tema: „Noi provocări – noi servicii de bibliotecă”.

La final, invitații au primit în dar cărți și lucrări hand-made confecționate de bibliodesigner-ii din secțiile bibliotecii noastre.

Mulțumim tuturor colegilor din bibliotecile publice vrâncene și bibliotecile școlare care ne-au fost alături la acest simpozion și le dorim, în continuare, multe satisfacții și împliniri profesionale!