Cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, 12-18 septembrie, 2016, Biblioteca Judeţeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea organizează în data 15 septembrie la ora 11, în sediul central din Str. Mihail Kogălniceanu Nr. 13 (etaj), expoziţia de carte veche intitulată “Cărţi de patrimoniu în colecţiile Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu Vrancea”.

Vor fi descrise şi expuse cele trei exemplare din colecţiile de carte veche, clasate în categoria Fond: Carte folositoare de suflet, despărţită în trei părţi, tipărită la Mitropolia Iaşi, la 1819; Istoria Noului Testament (tomul al doilea) spre întrebuinţarea româneştii tinerimi, tipărită la Mitropolia Iaşi, la 1824; Ceaslov, tipărit la Iaşi, la Mitropolia Moldovei, în anul 1846.

În vederea întocmirii documentaţiei privind propunerile de clasare,  Biblioteca Judeţeană Vrancea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei de Cultură Vrancea şi al Muzeului Vrancei şi adresează mulţumiri tuturor celor implicaţi în această activitate.

Cele trei titluri au fost clasate în patrimoniul cultural naţional, în categoria Fond, prin ordine emise de Ministerul Culturii, drept “bunuri culturale mobile cu valoare istorico-documentară”.

Expoziţia va  fi deschisă inclusiv pe 16 septembrie până la ora 13,00, după care poate fi vizualizată pe site-ul bibliotecii.

 

NOTA:

Zilele Europene ale Patrimoniului

Au fost lansate în anul 1985 şi, începând cu anul 1999, au fost organizate ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei, în care sunt implicate cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene. “Evenimentele culturale (organizate cu acest prilej, n.n.) scot în evidență aptitudini și tradiții locale, arhitectura și operele de artă, însă scopul mai larg este de a promova înțelegerea reciprocă între cetățeni” aşa cum s-a precizat într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.