afis lunguBiblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea vă invită, joi, 7 august, ora 11,00 la Sediul central la un eveniment literar prilejuit de lansarea volumului de poezie  Cartea inimii al autorului Hristache Lungu.

Născut în 1933, în satul Rădești, județul Galați și stabilit începând cu 1957 în Focșani, poet, pamfletar și jurnalist, Hristache Lungu, ajuns anul acesta la frumoasa vârstă de 81 de ani, a fost inclus încă din anul 2009 în paginile  enciclopediei  spiritualităţii româneşti „Personalități române și faptele lor”, scrisă de Constantin Toni Dârţu.

 A colaborat timp de 15 ani cu Ziarul de Vrancea, multe dintre creaţiile sale, poezii şi pamflete, fiind publicate la rubrica “Eterna comoară”, creată special pentru poetul Hristache Lungu.

Nume sonore a spiritualității românești ca Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Mihai Beniuc sau  Nina Cassian i-au îndrumat pașii ca profesori în cadrul Scolii de literatură și critică literară Mihai Eminescu pe care a urmat-o începând cu anul 1952.

Tot din acea perioadă datează și prietenia cu Nicolae Labiș, fapt susținut de corespondența dintre cei doi. Hristache Lungu a păstrat până astăzi corespondența sa cu regretatul poet și scrisorile care încep cu Dragă Hristache și încheiate Cu dragoste Labis vor fi prezentate, în original, cu ocazia acestei lansări.

Volumul de poezie Cartea inimii,  cuprinde  capitolul autobiografic Amintiri de suflet, un Cuvânt înainte semnat de Irimie Străuț, scriitor și critic literar, și fragmente din  corespondența literară.

Apariția acestui volum a fost susținută financiar de editorul acesteia domnul Constantin Marafet, directorul Editurii Rafet din Râmnicul Sărat.

Volumul va fi prezentat de d-na. Teodora Fîntînaru – director al Bibliotecii Județene Vrancea, d-na Laura Breană – redactor Monitorul de Vrancea,  dl. Gheorghe Neagu – președinte al Asociației Culturale Duiliu Zamfirescu și nu în ultimul rând de dl. Constantin Marafet editorul cărții.

Vă așteptăm la Sediul Central al bibliotecii din str. M. Kogălniceanu nr.13 joi, 7 august, ora 11,00 să îl cunoașteți pe cel care prin pasiunea pentru cuvântul scris a pornit de la “harul lăsat de la Dumnezeu, iubirea față de om, natură și tot ceea ce mă înconjoară și pierderea mult prea timpurie a prietenului Nicolae Labiș”-  poetul Hristache Lungu.

Scan10045