afis_BiblioPovestasiiProgramul de voluntariat BiblioPOVESTAȘII dezvoltat de biblioteca noastră va contribui la creșterea gradului de implicare a membrilor comunității vrâncene în promovarea lecturii, a diversificării serviciilor de bibliotecă și a învățării pe tot parcursul vieții. Vom contribui împreună la punerea în valoare a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară activități de voluntariat în bibliotecă pentru comunitate și a beneficiarilor acestor servicii.

Acest program se va derula în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015. Se va desfășura la nivel județean, prin implicarea bibliotecilor publice din Focșani, Odobești, Mărășești, Adjud, Panciu, Broșteni și Gugești  și va include 4 direcții de implicare a bibliotecarilor și voluntarilor selectați:

 • Campania de promovare a lecturii și a bibliotecii în comunitatea vrânceană prin interpretarea/crearea de povești prin metoda Storytelling (arta povestirii) în spații neconvenționale din Focșani, Odobești, Mărășești, Adjud, Panciu, Broșteni și Gugești.
 • Crearea unui club al liceenilor vrânceniFără ură prin LECTURĂ” care vor participa la debate-uri lunare contribuind împreună la campania Consiliului Europei dedicată discursului online anti discriminare și ură în rândul tinerilor
 • Crearea de biblioteci mobile în mijloace de transport în comun pentru ca oamenii să citească în călătoriile lor, să împrumute cărțile sau să doneze chiar ei cărți pe care să le citească întreaga comunitate.
 • Cursuri pe diferite teme create și susținute de cei care vor să împărtășească din cunoștințele și abilitățile lor copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor.

Așadar, CĂUTĂM VOLUNTARI care să aibă vârsta peste 16 ani!

Pentru cei care își doresc să interpreteze/creeze povești în spații neconvenționale – mijloace de transport, supermarketuri, grădinițe, școli, parcuri, piețe, căutăm persoane creative, spontane, dezinvolte, pasionate de literatură și actorie.

Pentru cei care doresc să susțină diferite cursuri gratuite la bibliotecă, căutăm persoane care să dețină diferite competențe și abilități în domeniul în care doresc să susțină cursurile și care sunt creative, dezinvolte, răbdătoare și cu aptitudini pedagogice.

Pentru cei care vor coordona clubul de debateFără ură prin LECTURĂ” al liceenilor, căutăm cadre didactice – profesori de limba și literatura română, de istorie sau limbi străine – care să cunoască metoda debate și își doresc să lucreze cu liceenii.

Vom crea împreună biblioteci mobile în mijloacele de transport și diferite evenimente care să pună în valoare OMUL, CARTEA, CUNOAȘTEREA și DEZVOLTAREA noastră a tuturor.

În perioada 6-17 octombrie 2014 așteptăm înscrierile voluntarilor la sediul Bibliotecii Județene – Sala de lectură, str. Maior Gheorghe Sava, nr, 4. Persoane de contact: Margareta Tătăruș și Nicoleta Oprișan, coordonatori program.

Ce vă trebuie la înscriere?

 • CV-urile celor doritori să creeze/interpreteze povești în spații neconvenționale
 • CV-urile și planurile de cursuri pentru cei care vor să propună și să susțină cursuri gratuite pentru comunitate
 • CV-urile și planurile strategiei de coordonare a clubului de debate care se va derula pe o perioadă de 6 luni

Interviurile pentru selecția voluntarilor vor avea loc după cum urmează:

 • 21 octombrie, între orele 12.00 – 17.00 – interviul pentru cei care doresc să propună și să susțină cursuri gratuite la bibliotecă și pentru cei care doresc să coordoneze clubul de debate al liceenilor
 • 22 octombrie, între orele 13.00 – 19.00 – interviul pentru cei care doresc să interpreteze povești în spații neconvenționale
 • 23 octombrie, între orele 9.00 – 13.00 – interviul pentru cei care doresc să interpreteze povești în spații neconvenționale

Interviul pentru cei care vor crea/interpreta povești în spații neconvenționale va consta în:

 • Prezentarea originală a candidatului
 • Recitarea unei scurte poezii (fragmente)
 • Interpretarea unui text la prima vedere

Interviul pentru cei care vor susține cursuri gratuite pentru comunitate va consta în:

 • Discuție pe marginea planului de curs prezentat

Interviul pentru cei care vor coordona clubul de debate al liceenilor va consta în:

 • Discuție pe marginea planului/strategiei de coordonare a clubului de debate realizat pentru 6 luni

Vom încheia parteneriate cu toți cei care, alături de Biblioteca Județeană Vrancea își doresc să fie parte din această oportunitate de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunității noastre și vom POVESTI tuturor, cum e să faci pARTE din CARTE!

 

Proiectul „Raftul cu inițiativă–Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis–Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind finanţat prin Granturile SEE 2009-2014. Proiectul își propune diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul celor 16 biblioteci publice din România selectate în proiect, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc. Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul prin activităţi de instruire, consultanţă, cercetare şi facilitarea colaborării tuturor factorilor interesaţi şi de a promova voluntariatul în România ca resursă viabilă şi de neînlocuit în soluţionarea problemelor cu care se confruntă societatea. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014.