Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu Vrancea marchează prin cărţi, imagini şi activităţi 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La Secţia pentru adulţi au fost realizate expoziții de carte curentă și carte din Colecțiile speciale care pun în valoare Unirea de la 1859. Vă invităm să descoperiţi, graţie unui material realizat de colega noastră Teodora Fîntînaru, bibliotecar la secția Colecții speciale, o istorie a denumirilor pe care reprezentanții comunității noastre, de-a lungul timpului, le-au atribuit obiectivelor culturale, educaţionale sau administrative, pornind de la Unirea Principatelor. Este vorba despre instituții de cultură, de învățământ, de divertisment sau sport, nume de străzi, asociații culturale și publicații, monumente și instituții din domeniul turistic și economic.

În Fondul de Carte veche. Colecţii speciale veţi descoperi Mesaje și Proclamații ale Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La Sala de Lectură veţi descoperi expoziţia colegilor noştri intitulată „Focşanii şi Unirea”.

La Secţia pentru Copii şi Tineret va avea loc evenimentul cultural intitulat 24 ianuarie – Poveştile Unirii, 160 de ani de la Unirea Principatelor, în colaborare cu Școala Gimnazială Vânători şi Şcoala Gimnazială nr. 3. În cadrul acestui eveniment, participanţii vor descoperi cărţile din colecţiile bibliotecii închinate personalităţii domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi oraşului Unirii din 1859. Elevii au pregătit scenetele Moș Ion Roată și Unirea, alături de Poveștile Unirii.

În educaţia poporului bine condusă se află cele mai bune garanţii de ordine, de progres şi de patriotism luminat.”

Dacă o instrucţie superioară ni este folositoare, instrucţia elementară şi primară ni este neapărată spre a răspândi o viaţă nouă în toată ţara!”

(Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite, extrase din Fondul de Carte veche. Colecţii speciale – Secţiunea LOCALIA – 24 Ianuarie 1859)

Vă aşteptăm!