Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea va fi prezentă, în perioada 25-28 noiembrie 2016, la cea de-a doua conferință în proiectul balcanic INELI-Balkans, care se va desfăşura la  Sofia, Bulgaria. Această conferinţă va fi organizată de către Future Library în parteneriat cu Biblioteca Națională a Bulgariei, Asociația Bibliotecilor din Bulgaria și Fundația Global Libraries Bulgaria în cadrul proiectului european INELI-Balkans. Vor fi patru zile de împărtășit cunoștințe, de dezbătut idei și experiențe pentru bibliotecarii inovatori care au trecut în această vară printr-un proces intens de creare de servicii noi pentru bibliotecile lor. Tot aici vor fi desemnați câștigătorii Premiilor de Inovație, marcând astfel începutul a cinci noi proiecte în bibliotecile ale căror proiecte au fost desemnate câștigătoare. Rețeaua de bibliotecari formată prin proiectul INELI-Balkans este specială prin capacitatea sa unică de a se folosi de resursele mari ale bibliotecilor din zona Balcanilor pentru a inova, prin training și programe de colaborare.

Conferința de la Sofia include o vizită de studiu la modernul muzeu al copilului, Muzeiko, dar și prezentări ale inovațiilor din noua Bibliotecă Publică din Varna, din Asociația Centrelor Comunității Inovative și din proiectul ”Biblioteca pentru Toți”. Participanții vor sărbători astfel puterea rețelei bibliotecilor care  aduc în prim plan creativitatea și productivitatea blocului sud-estic european.

Ideile împărtășite la această conferință  vor fi dovada efectului de multiplicare a rețelei și vor putea fi modele de explorat pentru participanți: de la academia de tineret virtuală pentru printare 3D, serviciile pentru muncitorii din agricultură, managementul serviciilor financiare, programele de digitalizare, până la educația pe tot parcursul vieții sau idei de combatere a șomajului urban și rural, servicii tehnologice ale bibliotecilor afectate de dezastre naturale, sau supraviețuirea în timpul războaielor.

Rețeaua Internațională a Bibliotecarilor Inovatori din Zona Balcanică – INELI-Balkans – aduce laolaltă bibliotecari profesioniști din 11 țări, încurajându-i, prin sesiuni de training, networking și idei de inovație, să facă schimb de cunoștințe, să colaboreze şi să experimenteze noi servicii de bibliotecă. INELI-Balkans este un proiect derulat în perioada 2015-2017, implementat de Future Library și susținut de Fundația Bill & Melinda Gates.

Pentru România fac parte din proiectul INELI-Balkans următorii bibliotecari: Margareta Tătăruș, Biblioteca Județeană Vrancea, Vlăduț Andreescu, Biblioteca Județeană Dâmbovița, Virgil Cojocaru, Biblioteca Județeană Neamț, Ioana Crihană, Asociația Națională a Bibliotecilor și Bibliotecarilor Publici din România și Raluca Man, Biblioteca Națională a României, coordonator.