Consiliul Județean Vrancea și Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea derulează, în perioada 29 octombrie – 10 decembrie 2018, proiectul ”Gala Filmului Românesc Dedicat Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”. Acesta își propune promovarea Centenarului Primului Război Mondial, a Vrancei eroice, a Memoriei locale vrâncene, a bibliotecilor publice și școlare partenere în proiect și a filmelor istorice românești, spre a pune în valoare modul de configurare a identității naționale românești, în veacul care ne desparte de Marele Război, punând la dispoziția publicului larg, prin intermediul bibliotecii, o serie de filme care celebrează identitatea națională.

În cadrul proiectului va fi derulată Caravana de proiecție a unsprezece filme românești, puse la dispoziție de către Arhiva Națională de Filme. Vor fi inițiate dialoguri cu tânăra generație, în mai multe orașe și comune vrâncene, pe baza filmelor vizionate, dintre care amintim: „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”, „Datorie şi sacrificiu”, „Vizita M.S. Regele Mihai la Şcoala Militară de Infanterie”.

Biblioteca Judeţeană va organiza un concurs, pe două categorii de vârstă, cu premii destinate copiilor şi tinerilor vrânceni. Concurenţii se vor înscrie în concurs cu eseuri şi filme scurte, având ca temă Vrancea: istoria, eroii şi poveştile lor. Pot participa la concurs copiii din ciclul gimnazial şi, respectiv, tinerii din ciclul liceal. Derularea concursului de creaţie literară (eseu) şi film scurt are loc în perioada 29 octombrie – 26 noiembrie 2018.

În an de Centenar, să fim mândri că anul 1918 a adus neamului românesc împlinirea idealului de veacuri şi debutul uneia dintre cele mai frumoase epoci din istoria noastră, iar Vrancea a contribuit, în mod fundamental, la conturarea premiselor necesare realizării  Marii Uniri.

Regulamentul concursului se găseşte pe site-ul bibliotecii: www.bjvrancea.bjvrancea.ro