Proiectul ORAȘUL MEU, ORAȘUL TĂU, inițiat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” din Brăila, unește prin gânduri, sentimente și culoare cele 10 provincii istorice românești: Transilvania, Muntenia, Basarabia, Moldova, Oltenia, Dobrogea, Banat, Crișana, Bucovina și Maramureș.

Un număr de 10 biblioteci (Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” Chișinău, Biblioteca Județeană “Panait Cerna“ Tulcea, Biblioteca Județeană  “Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Biblioteca Județeană Satu Mare, Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj, Biblioteca Județeană “Sorin Titel” Timiș, Biblioteca Județeană “Alexandru D. Xenopol” Arad, Biblioteca ”I. G. Sbiera” Suceava) aparținând fiecărei provincii, s-au alăturat  în realizarea obiectivului propus: promovarea valorilor locale prin cei mai sinceri ambasadori – copiii noștri.

”Proiectul derulat la Focșani de către Secția pentru copii și tineret a Bibliotecii Județene Vrancea este adresat preșcolarilor și elevilor din ciclul primar. Aceștia au realizat desene și texte despre orașul natal, care au fost strânse în 10 cărți unicat ce vor pleca  spre cele 10 localități. Micii focșăneni sunt la înălțime și ne reprezintă cu onoare orașul. Au dat dovadă de creativitate și au prezentat orașul nostru așa cum îl văd ei astăzi. Lucrările compun o imagine sinceră a orașului privit prin ochi de copill: Focșaniul  este o grădină, o  simplă floare,  o zonă istorică importantă cu monumente pe măsură, un spațiu imens de joacă sau un oraș al viitorului. Zugrăvit de copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 10 ani, Focșaniul arată fantastic ca fiind pe rând: un stup de albine, plin de culoare, cu școli bune, cu spații verzi, cochet, mic și liniștit sau mic dar activ, cu fântâni arteziene, cu trafic intens, cu mausolee, monumente, muzee, cinema, ateneu, bibliotecă, cu oameni prietenoși, simpatici și drăguți…..  Mulțumim celor 150 de copii participanți pentru adevărata lecție de istorie și patriotism spusă prin cuvinte simple și sincere:

”Aici simt că Dumnezeu ne iubește de mai mult de 100 de ani!”  – ADELINA

”Sunt mândru că sunt focșănean și este o onoare să trăiești într-un oraș care a scris istorie! ” – HORIA IOAN

”Focșaniul cu locurile și oamenii lui speciali își pot da cu mândrie mâna cu celelalte orașe. Și  toate prinse într-o mare Horă a Unirii privesc cu credință și speranță viitorul.”  -MIRUNA

”Să–mi fii Focșani, ce-ți sunt și eu, izvor de bucurie!”  – ILINCA IOANA

”Iubesc orașul Focșani pentru că eu învăț acolo!” –  RĂZVAN

”Focșani este pentru mine un oraș special!” – ANDREEA

” Orașul meu este încărcat de istorie! ” – TEODOR

”Este un loc minunat și de copii adorat. ”  – MARINA IRINA

”Eu mă mândresc cu orașul meu!” ADRIAN

 

Mulțumim unităților de învățământ  care au răspuns afirmativ la această provocare și s-au alăturat acestui proiect de promovare a celor mai importante valori locale – copiii și istoria: Școala Gimnazială Ion Basgan, Școala Gimnazială nr. 3, Școala Gimnazială nr. 7 și Grădinița cu PP nr. 15. (Maria Cristina Olaru – șef birou Secția pentru copii și tineret)