Joi, 13 decembrie 2018, a avut loc, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene Duiliu Zamfirescu Vrancea, lansarea de carte Cultură şi mentalităţi în Epoca Marii Uniri : o perspectivă asupra modernităţii româneşti, scrisă de către Adrian Ţiglea, P.R. –ul Bibliotecii şi editată la Editgraph din Buzău.

Invitaţi la această lansare au fost scriitori, profesori, bibliotecari, publicul larg.

Au vorbit despre carte Margareta Tătăruş, managerul Bibliotecii Judeţene şi Dumitru Borţun, prof. dr. univ. la SNSPA din Bucureşti şi Președintele Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice, prefaţatorul cărţii.

„Publicarea în anul Centenarului a unei cărţi despre mentalităţile din epoca Marii Uniri reprezintă un eveniment necesar, chiar dacă nu unul aşteptat (există şi lucruri în cazul cărora, cu cât este nevoie de ele mai mult, cu atât sunt aşteptate mai puţin). Prezenţa în titlu a cuvântului „cultură” nu trebuie să inducă în eroare pe nimeni: este vorba şi de cultura spirituală a spaţiului românesc, şi de cultură în sensul utilizat în sociologie sau în antropologia culturală: sistem de valori şi simboluri, de reguli şi ritualuri, de instituţii şi obiceiuri, propriu unei comunităţi umane, care mediază relaţiile dintre membrii acesteia, dintre ei şi comunitate, dintre aceasta şi alte comunităţi, dintre comunitate şi mediul cosmic.Acest sens de maximă generalitate transcende distincţiile clasice, de manual, dintre cultura materială şi cultura spirituală sau dintre cultura minoră şi cultura majoră. În contextul acestei nevoi ştiinţifice şi, totodată, politice, publicarea unei lucrări de o asemenea anvergură intelectuală – şi foarte informativă, şi foarte analitică –, aşa cum este cartea lui Adrian Ţiglea, constituie, în opinia mea, un eveniment cultural şi un act patriotic” – Dumitru Borţun.