24 septembrie 1948 – 19 februarie 2013

În urma cu 2 ani pe 19 februarie 2013 se stingea din viaţă Mircea Dinutz, criticul şi istoricul literar, profesorul de limbă şi literatură română şi limbă latină.

Născut la Bacău, pe 24 septembrie 1948, Mircea Dinutz a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Romană din cadrul Universităţii Bucureşti, dar s-a stabilit în Vrancea în 1988 unde a predat la Colegiul “Mihail Kogălniceanu” Focşani,  Colegiul Naţional Al. I. Cuza şi Colegiul Naţional Unirea.

A fost unul dintre dascălii adevăraţi şi  unul dintre oamenii de elită ai culturii vrâncene.

Autor a sute de studii de critică şi istorie literară, publicate în revistele de cultură din ţară, Mircea Dinutz este şi părintele a opt cărţi de critică şi istorie literară enumerate mai jos cronologic: „Marin Preda – Patosul interogaţiei” (1997), „Popasuri critice” (2001), „Florin Muscalu” (2007), „Tablete de duminică” (2008), „Ioan Dumitru Denciu” (2009). „Scriitori vrânceni de ieri şi de azi” (2011), „D’ale democraţiei” (2012) şi „Anamneze necesare” (2012).

De lungul timpului, a semnat prefeţe şi postfeţe multor volume a scriitorilor locali şi numai, a alcătuit patru ediţii critice, a elaborat, în colaborare, monografiile „Virgil Huzum” şi „Ioan Larion Postolache”, precum şi lucrarea „Textul literar. Orizonturi de lectură”.

Mircea Dinutz a colaborat scriind articole în reviste de specialitate ca Ateneu, Amphitryon, Antares, Argeș, Carpica, Confluențe, Contemporanul, Contraatac, Caiete critice, Luceafărul, Convorbiri literare, România literară, Viața Românească, Viața studențească etc., dar și în cele ale ziarelor ca Democrația, Milcovul, Viitorul sau Jurnalul de Vrancea.

În martie 2008 Mircea Dinutz a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, şi preia ca redactor şef Revista Pro Saeculum, publicaţie de elită de cultură din Vrancea, ducând mai departe munca  regretatului  publicist Alexandru Deşliu.

Scriitorul Mircea Dinutz, prieten și apropiat colaborator al bibliotecii, a decis, încă din timpul vieții, să doneze Bibliotecii Județene Vrancea, prin testament, întreaga bibliotecă personală.

După moartea sa, la sfârșitul anului 2013, cu sprijinul familiei, donația a ajuns în Biblioteci “Duiliu Zamfirescu” Vrancea..

Astfel, în memoria scriitorului,  Biblioteca Județeană va constitui Fondul documentar Mircea Dinutz, care cuprinde peste 3000 de volume, documente, manuscrise, fișe de lectură, dactilograme și altele.

Documentele ce compun fondul documentar Mircea Dinutz, aflate în stadiul de prelucrare, vor reprezenta o importantă sursă de cercetare pentru elevi, studenți și pentru toți cei care vor dori să aprofundeze studiile filologice și de literatură română și universală.

 “Este prima oară când biblioteca beneficiază de o donație prin act testamentar a unei întregi biblioteci personale.

A reprezentat un semn de mare încredere în instituția noastră și de aceea trebuie să ducem la capăt, ca un gest de recunoștință perpetuă, organizarea acestui fond documentar, reprezentativ pentru biblioteca noastrăcare-i va purta numele.”(Teodora Fîntînaru – director Biblioteca Județeană Vrancea.

Mircea Dinutz07

Mircea Dinutz06 Mircea Dinutz05

Mircea Dinutz04 Mircea Dinutz03 Mircea Dinutz02 Mircea Dinutz01