Biblioteca Județeană “Duiliu Zamfirescu” Vrancea a găzduit, în data de 30 ianuarie 2016, spectacolul de teatru educațional Confesiunile unui câine, parte din proiectul Manifest canin în sala de lectură din Moldova. Acest proiect a fost derulat de către biblioteca noastră în parteneriat cu Asociația Culturală REPLIKA, Asociația Red Panda și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR. Spectacolul de teatru Confesiunile unui câine este o adaptare scenică a romanului “Viaţă de câine” de Peter Mayle și are ca subiect lecțiile de supraviețuire ale unui câine comunitar, a cărui poveste de viață l-a făcut celebru.

Proiectul Manifest canin în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a fost dedicat copiilor între 8 și 16 ani și s-a desfășurat în Bibliotecile Publice partenere din zece orașe din Moldova (Bacău, Botoșani, Fălticeni, Pașcani, Piatra Neamț, Roman, Suceava, Târgu Neamț, Târgu Frumos și Focșani). Scopul principal al proiectului l-a constituit educarea prin artă a tinerei generații și promovarea responsabilității, implicării în societate, toleranței și respectului pentru viață.

 

Spectacolul prezentat la Focşani a fost unul interactiv. Copiii au fost invitaţi să dialogheze cu actorii, iar unii dintre ei au venit, prin răspunsurile oferite la întrebări, cu idei şi sugestii privind modul în care căţeii fără stăpân sau cei abandonaţi să fie salvaţi şi integraţi în familii care să-i iubească şi să le ofere un cămin. Într-o atmosferă plină de sensibilitate şi, pe alocuri de dramatism, copiii au empatizat cu soarta câinilor fără stăpân şi au învăţat că generozitatea faţă de animale este un pas bun în direcţia generozităţii faţă de oameni. Am învăţat să privim soarta animalelor fără stăpân ca fiind una care ne priveşte pe noi toţi, ca societate civilizată, în care violenţa de orice fel, fie ea îndreptată împotriva animalelor sau a oamenilor, trebuie sancţionată şi substituită cu atributele empatiei şi ale iubirii.