Albumul ”Centenar. Memorie locală – Cronică bibliografică”, ce are ca autor pe bibliotecara Crăciun Veronica, își propune să vă dezvăluie o parte din documentele Fondului special de Carte veche și tradițională al Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Albumul a fost editat cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea prin proiectul ”Gala Filmului Românesc Dedicat Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”, derulat de Biblioteca Județeană Vrancea în perioada 29 octombrie – 10 decembrie 2018.

În lucrare, sunt prezentate o sută de documente referitoare la povestea Primului Război Mondial și a Marii Unirii, poveste văzută prin ochii și trăirile unor oameni mari ai timpului, scriitori de seamă ai literaturii noastre, istorici, oameni politici, oameni de armată dar și nume mai puțin cunoscute care au trăit din plin războiul și evenimentele care au precedat Unirea scriind Povestea Războiului și a idealului său, atât cu partea lui luminoasă, cât și cu umbrele lui.

Cum a doua campanie a Primului Război Mondial s-a desfășurat pe frontul din Moldova, desigur că, în multe din documentele descrise, descoperim texte ce zugrăvesc, întâmplări, lupte, fapte de vitejie, petrecute pe văile Siretului, Șușiței, Putnei, Zăbrăuțului, Trotușului, în bătăliile de la Mărăști, Momâia (Răcoasa), Mărășești, Soveja, Răzoare, Chicera etc, precum și povestiri și amintiri despre eroi vrânceni, dar nu numai.

Majoritatea documentelor descrise fac parte din donațiile unor personalități și instituții locale ale vremii, Leon Kalustian, Virgil Huzum, Constantin Iliescu (prin succesori), Petre A. Iosif, Liga Culturală-Secția Focșani.

”În speranța că lucrarea de față va stârni interesul de cercetare celor interesați de această temă și nu numai, nu-mi doresc decât ca această carte, căreia m-am dedicat cu tot sufletul să le fie de un real folos” – Crăciun Veronica.