Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, vă invită miercuri 29 noiembrie 2017, la Mausoleul din Focșani, la activitatea de final a proiectului Cărţile eroilor şi ale războiului – expoziţie itinerantă în mausoleele vrâncene, derulat în cadrul Centenarului Primului Război Mondial – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, sub egida Consiliului Județean Vrancea.

Proiectul a început în data de 2 noiembrie, la Mausoleul Mărăşeşti, printr-un program care a cuprins lansări de carte, evocarea personalităţii preotului Alexei V. Mateevici, rememorarea campaniei pentru reîntregirea neamului 1916-1918, vizionarea de filme dedicate memoriei eroilor şi oraşului Mărăşeşti, vernisarea de expoziţii de cărţi poştale şi fotografii închinate Primului Război Mondial şi oraşului martir Mărăşeşti, vizitarea Mausoleului de la Mărăşeşti.

În data de 9 noiembrie, alături de un grup de elevi de la Colegiul Național ”Al. I. Cuza” din Focșani, coordonați de doamna profesoară de istorie Gabriela Obodariu și de elevi ai Școlii Gimnaziale Biliești și ai Școlii Gimnaziale Răcoasa, am fost prezenţi la Mărăşti, spre a evoca memoria eroilor care, prin sacrificiul şi patriotismul lor, dovedite pe front, au făcut posibil evenimentul istoric din anul 1918 – Unirea tuturor românilor într-un singur stat naţional. Cu această ocazie, participanţii au vizionat filmul Mărăşti…ecouri în timp, au asistat la prezentarea volumelor Mărăști… ecouri în timp: Antologie, autor Veronica Crăciun, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Duiliu  Zamfirescu” Vrancea, şi Vremuri în flăcări, autor preot Ion Croitoru. Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Răcoasa a încântat asistenţa cu un program de cântece patriotice. Împreună, am vizitat Mausoleul de la Mărăşti.

Pe 15 noiembrie, Biblioteca Județeană Vrancea a poposit la Mausoleul de la Soveja unde l-am avut invitat de onoare pe domnul general (rez.) Gheorghe Rogoz. Alături de noi la eveniment au participat elevi de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Focşani, coordonaţi de doamna prof. Nina Elena Plopeanu, elevi de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu” Focşani şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Simion Mehedinţi” Soveja.

Vă aşteptăm în continuare să ne fiţi alături, de data aceasta la Mausoleul din Focşani, pentru a evoca, împreună, memoria eroilor care au pus, prin jertfa lor de sânge, piatra de temelie a neamului românesc întregit.

Adresăm din inimă invitația întregii noastre comunități vrâncene de a ni se alătura în acest demers omagial!

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Locul de desfășurare: Mausoleul Focşani, Ora 11.00

 

  • SLAVĂ EROILOR NEAMULUI – vor susține alocuțiuni:
  • Teodora Fîntînaru, Manager Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea
  • Ionel Cel-Mare, Vicepreședinte Consiliul Județean Vrancea
  • Colonel Cornel Traian Scurt, locțiitor commandant Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani
  • PREMIEREA PARTICIPANȚILOR DIN PROIECT.
  • CĂRȚILE EROILOR ȘI ALE RĂZBOIULUI – prezentarea expozițiilor de carte, fotografii, cărți poștale și medalii din colecțiile Bibliotecii Județene Vrancea, colecționarilor Petre Mincu (Focșani), Aurel Neculai (Mărășești), Ion Codreanu (București).
  • TRECEȚI BATALIOANE ROMÂNE CARPAȚII – Moment folcloric dedicat eroilor neamului susținut de Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”.
  • VIZITAREA MAUSOLEULUI DE LA FOCȘANI.

 

Participă: oficialități, bibliotecari, elevi, cadre didactice de la  Școala ”Nicolae Iorga” Focșani, Școala ”Al. Vlahuță” Focșani și de la toate bibliotecile, primăriile, școlile și liceele partenere.

 

Parteneri:

Muzeul Vrancei, Primăria Municipiului Focșani, Școala ”Alexandru Vlahuță” și Școala ”Nicolae Iorga”

Vă așteptăm alături de noi!

 

GALERIE FOTO: