Morminte, manuscris semnat de Mihail Sadoveanu
Documentul pe care vi-l prezentăm în continuare este manuscrisul romanului „Morminte”, scris de Mihail Sadoveanu între 18 mai și 12 iunie 1939, la București, și tipărit în același an, la Editura „Cartea Românească”. Manuscrisul are o stare de conservare foarte bună, conține 39 de pagini, scrise pe o singură parte, cu cerneală albastră, pe hârtie de scris pergament, cu un scris mărunt, destul de lizibil, cu puține corecturi și adăugiri. La sfârșitul manuscrisului sunt notate, în dreapta, ziua, data, anul, locul și numele întreg al autorului, toate subliniate cu o linie. Foaia de scris păstrează doar o foarte mică margine albă, lateral-stânga, în rest, spațiul hârtiei este utilizat cu maximă eficiență. Pe pagina de titlu a manuscrisului, în stânga jos, este următoarea notă de trimitere: „Domnului Victor Slăvescu, cu prietenie, în amintirea unor fapte bune” , urmată de semnătura autorului. Aparent, textul este o dedicație, care nu se regăsește însă și pe cartea tipărită. Pe o pagină ușor cartonată, care poate ține loc de copertă, apar pe trei rânduri, format corespondență, însemnările: „Domniei sale, Domnului ministru Victor Slăvescu, personal”, iar în stânga jos, „M. Sadoveanu, Str. Barbu Delavrancea, Nr. 7”. Manuscrisul este protejat de o mapă de hârtie cartonată, care poartă însemnările: antet: Biblioteca Raională Focșani; titlu: „Morminte” M. Sadoveanu; mss 1, Nr. inv. 1 mss și ștampila bibliotecii de la vremea aceea, care se regăsește și pe paginile de cod ale manuscrisului.
Acest manuscris sadovenian, reprezintă una din cărțile de vizită de excepție ale Fondului de „Carte veche și Colecții speciale”. Cât privește subiectul romanului, cea mai bună cale de a-l afla este, desigur, o vizită la bibliotecă!!! Garantat, merită!
NOTĂ
Victor Slăvescu (1891-1977), economist și om politic român, academician și ministru de finanțe al României în perioada 1934-1935. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la nașterea sa.
Bibl. dr. Teodora Fîntînaru – Secția Carte veche și Colecții speciale