După cum bine se știe deja, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este o instituţie de cultură care asigură oricărui membru al comunităţii, servicii de informare, formare şi culturale de calitate, în condiţii adecvate, utilizând inovaţia, creativitatea şi colaborarea culturală pentru dezvoltarea cunoaşterii, susţinerea educaţiei permanente, a incluziunii sociale şi a diversităţii culturale.

Programul de voluntariat BIBLIOPOVESTAȘII dezvoltat de biblioteca noastră până în iunie 2015 va contribui la creșterea gradului de implicare a  membrilor comunității vrâncene în promovarea lecturii, a diversificării serviciilor de bibliotecă și a învățării pe tot parcursul vieții. Vom contribui împreună la punerea în valoare a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară activități de voluntariat în bibliotecă pentru comunitate și a beneficiarilor acestor servicii.

Iar pentru că BIBLIOTECA  este și un spațiu dedicat oportunităților de învățare și dezvoltare continuă, un punct de informare cu privire la voluntariat și beneficiile acestuia, dar și un loc unde ideile noi de proiecte vor putea fi puse în aplicare, din ianuarie 2015 vor fi create servicii noi de bibliotecă pentru comunitatea vrânceană, cu sprijinul voluntarilor prin cursurile livrate de aceștia și care vor aduce competențe și abilități noi tuturor acelora care vor participa.

Cei 13 BIBLIOPOVESTAŞI vor livra și coordona 12 cursuri gratuite pentru copii, adolescenți, adulți şi seniori.  BIBLIOPOVESTAŞI, ce au fost selectaţi din rândul elevilor, al cadrelor didactice sau trainerilor, sunt iubitori de oameni, pasionați de ceea ce fac și vă invită să-i cunoașteți și să învățați împreună.

Înscrierile pentru cursuri se fac la Sala de lectură a Bibliotecii Județene Vrancea din str. Maior Gheorghe Sava, nr. 4 sau la telefonul 0237 231 161. Persoane de contact: Margareta Tătăruș și Nicoleta Oprișan, coordonatorii programului de voluntariat.

afis BiblioPOVESTASIICursurile sunt:

 1. Blogging pentru copii și adolescenți – cursul va fi livrat de Miruna Oprea și Andreea Neagu-Cernat, eleve în clasa a XI-a la Colegiul Național ” I .Cuza” Focșani, la profilul matematică informatică. Acest curs va deschide noi orizonturi copiilor și adolescenților care cochetează cu internetul și care vor dori să-și  împărtășească pasiunile, ideile și emoțiile scriind pe un blog. Cu siguranță vor descoperi o noua pasiune! Cursul se va desfășura în vacanțe și este un curs de 6 ore, de la 9.00 la 15.00. La solicitare, poate fi livrat și adulților.
 2. Comunicare pro-activă pentru adolescenți, tineri și adulți cursul va fi livrat de Daniel Mocanu, trainer certificat ANC și are ca obiective să-i ajute pe participanți să aplice tehnicile de comunicare şi negociere în viața de zi cu zi precum şi în mediul școlar sau profesional, să-i ajute pe oameni să-şi pună în valoare propriile abilități şi aptitudini; să-i învețe să aplice tehnici şi metode de gestiune a situațiilor dificile și să aplice metodele de baza din domeniul vânzărilor. Cursul va cuprinde trei module: câte patru ore pe modul, trei zile consecutiv sau câte o zi pe săptămână, dimineața sau după amiaza, în funcție de nevoile grupului țintă. Cursul va începe din luna ianuarie 2015, în funcție de formarea grupelor. O grupă va avea 10-12 participanți şi se formează în ordinea înscrierilor.
 3. Dezvoltare personală pentru adolescenți ”VISEAZĂ ȘI ÎMPLINEȘTE!” cursul va fi livrat de Gabriela Mocanu, trainer certificat ANC și se adresează adolescenților cu scopul autocunoaşterii şi dezvoltării lor. Se desfăşoară pe parcursul a 7 şedințe săptămânale, câte o zi pe săptămână, pe module de câte trei ore. Adolescenții vor învăța tehnici de comunicare şi control emoțional, îşi vor descoperi sensul şi menirea personală prin jocuri şi discuții libere într-un cadru plăcut şi prietenos. Metoda predării cuprinde activități plăcute, relaxante şi antrenante. Vor învăța să înțeleagă nevoile altora, să îşi poată depăşi teama de a fi în centrul atenției, barierele de comunicare şi, cel mai important, să aibă încredere în ei! Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna februarie și va fi formată din 10 adolescenți, în ordinea înscrierii.
 4. Fotografie – cursul este adresat tinerilor şi adulților și va fi livrat de Sorin Marius Ion. Oamenii care au ca pasiune fotografia vor învăța cum să-şi cunoască aparatul foto, care sunt tehnicile de fotografiere dar şi cum pot fi editate fotografiile realizate. Cursul va avea 6 întâlniri săptămânale, o dată pe săptămână, 2 ore pe zi şi va începe din luna ianuarie 2015. Grupa va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierilor.
 5. Handmade pentru copiii cu vârsta între 9 şi 10 ani – cursul va fi livrat de Bianca Bălan, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă ”Gh.Tatarescu” și Ana Maria Vasilescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Al.I.Cuza” Focșani. Cursul va fi o metodă de relaxare, de stimulare proprie ,,eu vreau,, şi ,,eu pot,, şi va reprezenta o cale de exprimare, de canalizare a energiei, talentului şi imaginației copiilor cu vârsta de 9 şi 10 ani. Cursul va avea 6 întâlniri săptămânale, o dată pe săptămână, 2 ore pe zi şi va începe din luna ianuarie 2015. Grupa va fi formată din 10 copii, în ordinea înscrierilor.
 6. Limba engleză conversațională pentru tineri și adulți cursul se adresează persoanelor cu un nivel mediu şi avansat de cunoștințe și va fi livrat de Marilena Șerbănuț, trainer certificat ANC și va avea 7 întâlniri săptămânale. Participanții vor învăța cum să înțeleagă mai bine un mesaj oral,  cum să extragă informații simple dintr-un text scris, să realizeze o descriere orală, utilizând o serie de expresii cunoscute și să participe în conversații, pe teme personale aplicând cele 5 reguli ale vorbirii fluente. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie 2015 și va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii.
 7. Limba engleză pentru adulți și seniori – cursul este de inițiere și va fi livrat de Miruna Oprea și Andreea Neagu-Cernat, eleve în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Al.I.Cuza” Focșani, la profilul matematică informatică. Acest curs îi va ajuta pe seniori să depăşească barierele limbii engleze şi să se poată exprima atunci când pleacă în excursii, să discute cu prietenii copiilor plecați în străinătate sau vor să înțeleagă meniul calculatorului în limba engleză. Cursul va avea 6 întâlniri săptămânale, câte 1 pe săptămână, timp de 2 ore pe zi şi va începe din luna ianuarie 2015.
 8. Limba engleză pentru copiii cu vârsta de 5 și 6 ani cursul este de inițiere și va fi livrat de Marilena Șerbănuț, trainer certificat ANC și va avea 6 întâlniri săptămânale, timp de 1 oră pe săptămână. Copii vor învăța cuvinte, poezii și cântecele în limba engleză prin joc și joacă. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie 2015 și va fi formată din 6 copii, în ordinea înscrierii.
 9. Limba italiană tineri și adulți cursul este de inițiere și va fi livrat de Marilena Șerbănuț, trainer certificat ANC. Va avea 7 întâlniri săptămânale, timp de 2 ore pe săptămână și va începe din luna ianuarie 2015. Participanții vor învăța prin conversație cuvinte, expresii și reguli de exprimare pentru a putea participa la diverse conversații pe teme personale. Grupa va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierilor.
 10. ”Metode de percepere senzorială a naturii”pentru persoanele care lucrează cu adolescenții şi copiii – cursul va fi livrat de Carmen Purdel, profesor la Școala gimnazială din Găgești, jud. Vrancea. Acest curs se adresează persoanelor care lucrează cu adolescenții şi copii. Le va oferi acestora posibilitatea de a-i învăța să „citească” natura, să descopere limbajul acesteia, să se apropie de ea prin toata gama de simțuri, să o „interpreteze” prin cântec, joc şi mişcare şi să o „picteze” în cele mai frumoase cuvinte şi culori. Vor putea apoi să-i învețe pe copiii şi adolescenții cu care lucrează faptul că natura este o pictură vie şi un spațiu al creativității. Cursul va avea 5 şedințe, a câte 2 ore. În funcție de solicitarea participanților se poate desfăşura consecutiv, într-o săptămână, sau câte o şedință pe săptămână, timp de 5 săptămâni. Se fac înscrieri pentru grupa care va începe din luna ianuarie 2015 și va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii.
 11. Pregătirea elevilor de clasa a VIII-a pentru examenul național cursul va fi livrat de Violeta-Mariana Grigorică, profesor titular pe catedra de limba şi literatura română a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bilieşti, județul Vrancea. Acest curs lansează elevilor de clasa a VIII-a provocarea “Să ne exprimăm!” sub forma unui curs gratuit pentru realizarea diferitelor tipuri de compuneri propuse în programa pentru Evaluarea Națională. Cursul va avea 2 întâlniri lunare, sâmbăta, câte 3 ore pe zi şi se va desfăşura până în luna iunie 2015. Primii 10 copii înscriși vor participa la acest curs.
 12. Utilizarea calculatorului şi internetului pentru adulți şi vârstnici – este un curs de inițiere care îi va învăța pe oameni cum sa folosească un calculator, să navigheze pe internet și să vorbească cu cei dragi aflați la mare distanță. Se fac înscrieri 2 grupe care vor începe în luna ianuarie 2015 și fiecare grupă va fi formată din 6 persoane, în ordinea înscrierii. Cursurile vor fi livrate de Mihai Gonciar și Silvia Robu, elevi în clasa a XI-a la Colegiul Național Unirea și Edward Porumboiu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Al.I.Cuza” Focșani. Cursurile vor avea 6 întâlniri săptămânale, câte una pe săptămână, timp 2 ore pe zi.

1531800_889163884444124_760680525473449447_nProgramul de voluntariat  BIBLIOPOVESTAȘII face parte din proiectul național ”Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” care este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind finanţat prin Granturile SEE 2009-2014. Proiectul își propune diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul celor 16 biblioteci publice din România selectate în proiect, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc.